Duhovit roman u devet priča o svemu onomu što muškarac jest

All that man is, / All mere complexities, / The fury and the mire of human veins stihovi su Williama Butlera Yeatsa koje David Szalay, gost LitLinka 2017. godine, evocira u naslovu ove knjige. U devet priča, Szalay nas vodi kroz slojeve svega onoga što muškarac jest. Melankolija i neizvjesnost u dvadesetima, ambicioznost u tridesetima, predvidivost u četrdesetima, kriza identiteta u pedesetima, gubitak smisla u šezdesetima i strah od smrti u sedamdesetima oslikavaju se u određenim životnim situacijama različitih devet muškaraca koji kreiraju ovu zbirku priča nominiranu 2016. godine za Man Booker Prize
→ procitaj više

Zbirka iščašenih i neobičnih priča

„…narod koji nastoji zaboraviti rat, ali pri tome stari i izružnjuje se od straha“, jedna je od upečatljivijih rečenica u knjizi Maura Covacicha. U zbirci priča „Anomalije“ napisanoj 1998. godine, Mauro Covacich, pisac rođen u Trstu 1965. godine, ispisuje sve ono iščašeno i neobično u društvu, no vrlo životno i slikovito, ispunjeno svakodnevnim radnjama. „Anomalije“ su jedna od prvih knjiga u njegovoj karijeri.
→ procitaj više

Višeslojna i polifona pripovijest suvremenog portugalskog dragulja

Jedan od najslavnijih i najprevođenijih živućih pisaca portugalskog jezičnog izraza vraća se na police naših knjižara s još jednim složenim, gustim i polifoničnim tekstom, čiju hrvatsku verziju supotpisuje iskusna prevoditeljica Tanja Tarbuk. I roman O prirodi bogova suočava čitatelja s Antunesovim vječitim preokupacijama: klasnim razlikama i socijalnim raslojavanjem u kontekstu suvremenog Portugala, historijom rasizma i kolonijalizma i njihovom ključnom ulogom u oblikovanju portugalskog društva, obiteljskim traumama i poviješću nasilja koji se prenose s koljena na koljeno, bez mogućnosti bijega i raskida.
→ procitaj više

Uznemirujući, emocionalno intenzivan roman s elementima psihološkog trilera

„Kako bi mogao voljeti, moraš prvo znati čime voliš“, riječi su što ih u jednom trenutku izgovara djevojčina majka, možda i najcjelovitiji, naj(po)složeniji karakter trećeg romana norveško-egipatske spisateljice Ide Hegazi Hoyer. „Oprosti“ je svojoj autorici 2015. donio Nagradu Europske unije za književnost, a čitateljima ostavio stotine pitanja.
→ procitaj više

Nakon pozdrava za laku noć sve je moguće...

2011. godine, u trenutku izvornog objavljivanja njegove druge po redu zbirke priča malteški je pisac Pierre J. Mejlak (1982) s jedva navršenih 29 godina bio tek na pragu prve spisateljske zrelosti. Ipak, trinaest priča koje uz prolog i epilog tvore skup čudnovatosti rezerviranih za razdoblje „Nakon pozdrava za laku noć“ prožeto je pomno doziranim osjećajem za tugu, oprezno isprepleteno različitim razinama melankolije i uvezeno potrebom za proživljavanje ili otklanjanje iskustva s nedostajanjem u središtu, a začudna sposobnost premrežavanja najkrhkijih od ljudskih osjećaja Mejlakove riječi čini izvorom i odrazom njegove autorske zrelosti.
→ procitaj više

Zemlja i mir, roman posvećen „ornitolozima i arheolozima“

Roman Zemlja i mir, dobitnik Nagrade Europske unije za književnost 2014. godine, kreiran je od dnevničkih zapisa islandske spisateljice i aktivistice Oddný Eir. Zemlja i mir u mnogočemu ima odlike djela na raskrižju. Osim što se sama autorica nalazi usred životnih promjena, na kraju jedne i početku druge veze, u potrazi za domom, promjene proživljava i Island koji se nalazi u danima nakon ekonomske krize.
→ procitaj više